1 oktober - 24 november
DE KROOK

Iedereen Onderzoeker!

Een computer leren praten als een mens? De luchtkwaliteit meten via aardbeien? Of diabetespatiënten helpen tegen blindheid? Dat kan ook jij, via citizen science!

Citizen wat?

Bij ‘citizen science’ of burgerwetenschap helpen gewone mensen wetenschappers met metingen en analyses. Zo leer jij bij over dat onderzoek, maak je kennis met de wetenschappelijke aanpak, én help je de wetenschapper enorm vooruit.

Laboratorium Vlaanderen

In deze expo ontdek je de 13 burgerwetenschapsprojecten in Vlaanderen die financiële steun krijgen van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie. Daarnaast organiseren we elke woensdag een workshop over één van deze projecten. Wie weet slaat de vonk ook bij jou over en neem je binnenkort zelf deel aan zo’n project! Samen met jou maken we zo van Vlaanderen één groot laboratorium.

 

Projecten

AIRbezen@School

AIRbezen@School is een project rond luchtkwaliteitsmetingen en fijn stof. Aan de hand van analyses van de blaadjes van de aardbeienplant, en met behulp van luchtsensoren, kan je met je school heel wat informatie verzamelen rond de luchtkwaliteit in de omgeving.

airbezenatschool.be

SPIN-CITY

Spinnen zijn overal aanwezig en kunnen ons veel leren over onze omgeving. SPIN-CITY wil burgerwetenschappers foto’s van spinnen laten insturen via de Spinnenspotterapp. De onderzoekers willen aantonen dat de grootte en kleur van een spin en de bouw van haar web samenhangt met haar leefomgeving en met de klimaatverandering.

spinnenspotter.be

Insecten: vriend of vijand?

Heb jij je fiets of auto al eens onder een boom geparkeerd, en zat je zadel of vooruit nadien onder de plak? Deze honingdauwplak worden door bladluizen geproduceerd. Niet elke boom is even vatbaar voor bladluizen. Door honingdauwdruppels op te vangen en te analyseren, breng je samen met de onderzoekers de bladluisgevoeligheid van bomen in kaart.

www.hogent.be/invrivi

VLINDER (Vlaanderen IN DE weeR!)

Het weer wordt beïnvloed door heel wat omgevingsfactoren. Door meer weerstations over heel Vlaanderen te verspreiden, willen wetenschappers die verschillende factoren in kaart brengen. Klassen kunnen aan de slag met het e-learning platform van VLINDER en bestuderen zo het lokale weer in Vlaamse stadscentra, bossen, industriegebieden, villawijken…

www.vlinder.ugent.be

Vespa-Watch

De Aziatische hoornaar is een invasieve soort, die niet kan samenleven met andere bijen en wespen en het vooral gemunt heeft op onze bijenkolonies. Via de smartphoneapplicatie iNaturalist en de website van Vespa-Watch leer je alles over de soort en kan je melden wanneer je hoornaars gespot hebt. Zo brengen onderzoekers en burgers samen de invasie in kaart.

vespawatch.be

Knappe k(n)oppen

De knoppen van bomen komen elk jaar op een ander moment uit, afhankelijk van de daglengte en het weer. Het Knappe K(n)oppenproject laat schoolkinderen, hun leraars en familieleden temperatuursensoren aan de takken van bomen plaatsen, workshops rond klimaatverandering volgen en de knoppen van bomen bestuderen.

knappeknoppen.be

Oog voor Diabetes

Aan de hand van foto’s van het netvlies kunnen burgerwetenschappers kenmerkende afwijkingen in het oog detecteren. Die analyses worden verwerkt in een intelligent computermodel van Oog voor Diabetes, dat op termijn zelf de kenmerken leert herkennen.

www.oogvoordiabetes.be

¿Burgerpraat!

Mensen zijn van nature uit expert in gesproken communicatie. Computers kunnen ook talen leren. Vaardigheden die voor mensen vanzelfsprekend bij gesproken taal horen, zoals intonatie, gemoedstoestand en de persoonlijkheid van de spreker, zijn moeilijker te bevatten voor computers en artificiële intelligentie. ¿Burgerpraat! wil dit menselijke talent inzetten om ook machines dergelijke vaardigheden aan te leren.

www.burgerpraat.be

Mijn Tuinlab

Elke tuin bevat een schat aan informatie. Welke planten staan er, hoeveel vogels bouwen er hun nestje, welke vlinders noemen het hun thuis… Bij Mijn Tuinlab stelllen burgers hun tuin ter beschikking van de onderzoekers. Samen met de onderzoekers wordt de samenstelling en ecologische waarde van de tuin in kaart gebracht.

www.mijntuinlab.be

HASSELair

Het HASSELair project realiseert een (near) realtime datavisualisatie van de luchtvervuiling in en rond Hasselt. Burgers leren zelf een luchtkwaliteitssensor in elkaar steken en kunnen zelf de resultaten interpreteren.

hasselair.ucll.be

Groene Pioniers

Mensen zijn van nature nieuwsgierig naar het ontdekken van nieuwe planten in hun omgeving, maar zijn zich vaak niet bewust van de schade die niet-inheemse planten aan onze inheemse biodiversiteit berokkenen. Groene Pioniers wil dit bewustzijn stimuleren en aantonen hoe onbedoelde introducties van schadelijke planten te voorkomen zijn.

www.groenepioniers.be

MamaMito

Onderzoek naar genealogische afstamming focust zich vaak op de mannelijke lijn. Nochtans is de maternale lijn heel waardevol voor genetisch en genealogisch onderzoek. MamaMito neemt stalen van het mitochondriale DNA van vrijwilligers en laat hen via archiefstukken hun maternale stamboom opstellen. Dit levert een unieke database op voor historisch demografisch onderzoek.

(Nog geen website)

FietsSTEM voor Scholen

Dankzij de (toekomstige) smartphoneapplicatie van FietsSTEM kunnen scholieren hun route tracken en onveilige situaties of obstakels signaleren. Met deze gegevens leren leerlingen zelf gegevens op een kaart te mappen en om daarna beleidsaanbevelingen te doen.

www.idm.ugent.be/een-fiets-stem-voor-scholen/

Workshops

2 oktober

Insecten: Vriend of vijand? – Ontdekkingstocht

Ga samen met wetenschappers op ontdekkingstocht in de buurt. Daarna bepaal je met de zoekkaart of met een microscoop welke insecten je allemaal vond.

14u – 16u

Lokaal Laatkomer

9 Oktober

Airbezen@School – Bouw je eigen meetstation

Tijdens deze praktische workshop leer je hoe luchtkwaliteitssensoren werken, hoe je meetgegevens kan verzamelen en hoe een meetstation op te stellen.

14u – 15u

Lokaal Twistappel

16 oktober

Groene Pioniers – Transcribathon invasieve soorten

Exotische plantensoorten kunnen veel schade aanrichten in de natuur. Tijdens deze transcribathon help je invasieve planten in kaart te brengen op DoeDat.be.

14u – 17u (doorlopend)

Lokaal Twistappel

16 oktober

¿Burgerpraat! – Spraak- en taaltechnologie: hoe computers communicatievaardig maken

Tijdens deze workshop leer je meer over spraak- en taaltechnologie en hoe jij kan bijdragen om ze te verbeteren. Je steekt bovendien ook iets op over hoe je zelf beter kan communiceren.

Sessies om 14u, 14u30, 15u, 15u30, 16u en 16u30

Lokaal Laatkomer

Minimumleeftijd 17 jaar

23 oktober

VLaanderen IN DE weeR – Weer, klimaat en hitte-eilanden

Help zelf een weerstation bouwen en leer hoe het weer en het klimaat werken in Vlaanderen en Brussel.

14u – 16u

Lokaal Twistappel

30 oktober

Oog voor Diabetes – Spoor oogziekte op

Meer dan een miljoen Belgen lijden aan diabetes. 35% daarvan heeft ook de oogziekte diabetische retinopathie. In deze sessie leer je over diabetes en het oog en spoor je zelf retinopathie op.

14u – 17u

Lokaal Twistappel

6 november

Mijn Tuinlab – Eerste kennismaking

Wie een tuin heeft, kan bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek door mee te doen aan dierentellingen en experimenten. Mijn Tuinlab leert je hoe je jouw tuin kan omtoveren tot levend laboratorium.

14u – 15u

Lokaal Twistappel

20 november

Spin-City – De kleur van de spin

Spin-City onderzoekt hoe spinnen hun kleur aanpassen aan de stad aan de hand van door burgers ingezonden foto’s. Je leert hier meer over (spin)kleur en bestudeert de link tussen kleur en opwarmen.

14u – 17u

Lokaal Twistappel

20 november

Mamamito – Op zoek naar onze voormoeders
De vrouwelijke lijn blijft nog vaak verborgen in het stamboomonderzoek. Deze vorming leert je hoe je niet alleen op zoek kan gaan naar je voorvaders, maar ook naar je voormoeders!

14u – 16u

Lokaal Laatkomer

Contact

De Krook

Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent
+32 (0) 9 323 68 00
Gratis toegang

Maandag 10:00 – 19:00

Dinsdag 10:00 – 19:00

Woensdag 10:00 – 19:00

Donderdag 10:00 – 21:00

Vrijdag 10:00 – 19:00

Zaterdag 10:00 – 19:00

Zondag Gesloten